10 Things that Kill Writing—and How to Overcome Them





Call it writer’s block.  Call it fear.  Call it distraction.

Sometimes writers have trouble getting started or finishing what they’ve started.  It’s easy to understand why: Sooner or later, we subject our precious words to an audience which will pass some sort of judgment on them: they will like our words, loathe them, be indifferent to them, analyze and scrutinize them, or ignore them. Believing we must “get it right” can intimidate even the bravest of souls when it comes writing.

Here are 10 things that kill writing and some quick solutions for overcoming them:


 1. Worry.  Being a writer means you think about a lot of stuff, and thinking can lead to worry.  (This is better than the alternative, though: Not thinking is never a good thing.) While some concern is healthy, too much of it can immobilize you.
 
Solution: Identify precisely what is worrying you and make a list of possible scenarios, both good and bad. As Dale Carnegie said, prepare yourself for the worst that can happen and then imagine ways you can improve on the worst. If you write all this out, guess what—you're writing!

2. Procrastination.  This wordkiller whispers sweet nothings in your ear: “I’ll do it tomorrow.”  “I’m tired right now.”  “I have to be in the right frame of mind to write.” Procrastination is a way of fooling yourself into believing you’ll do the work later when you know you won’t.

Solution: Write. Right now.

3. “I have nothing to say.”  This wordkiller is a close relative of Worry.  It comes from the erroneous belief that you have nothing to contribute to your audience’s needs.

Solution: Recognize that everything you’ve experienced or imagined is unknown to someone, and, therefore, has value to that person. Do you know how to change a tire? Do you know what it feels like to be a child of divorced parents? Think your fictional story won't "help" anyone?  Think again. Look how Harry Potter inspired kids everywhere.

4. Ego.  The opposite of No. 3, this wordkiller takes the form of “My writing is perfect” or “There’s nothing wrong with my story.” Ego as a self-defense mechanism shields us from criticism. Often, though, it means writers think too highly of themselves.

Solution: Admit you’re not perfect. Distance yourself from your writing so you can look at it through another’s eyes.  Never take criticism personally.

5. Inattention to detail.  This wordkiller can take the form of anything from not knowing the difference between comma splices and semi-colons to not doing enough research.  It can involve failing to think through your character’s motivations or brushing off story structure, mechanics, and conventions.

Solution: Learn the tools of the trade. You wouldn’t trust a carpenter who didn’t know how to use a hammer to build your house, would you?

6. Over-attention to detail.  The opposite of No. 5, this wordkiller results in writers spending too much time searching for the perfect word or character name, or researching the weather patterns of some obscure time and place. Details are important, but focusing too much on them takes away from the time you spend writing.

Solution: When you come across a stumbling block in your story, leave a blank and move on.  Come back to the blank after you’ve had fresh insight or time to research.

7. Keeping it to yourself.  Writing is a form of communication, and communication can only happen between one person (you) and one or more others. Writing for yourself has value, but sooner or later you’ve got to share your writing with others. That’s what it’s for.

Solution: Join writing groups. Post online. Start a blog. Submit your work for publication. Get it out there.

8. Judging your book before it’s finished.  You write a line and think it’s crap. You’re halfway through the book and don’t like your character. The setting isn’t working.



Solution: Turn off your internal critic. Give yourself permission, as Anne Lamott says, to write a “shitty” first draft.

9. Judging your book after it’s finished.  Okay, you’ve made it through one or more drafts.   Now it’s crap.  While it’s important for writers to be honest with themselves, judging your efforts too harshly can give you the feeling you’ve done all this work for nothing.

Solution:  Avoid exaggerating your story’s flaws. Admit your work probably still needs some polishing, maybe even a rewrite, but buy yourself a bottle of wine for coming this far!  Embrace your story’s positive qualities.  If you’ve made an honest effort, there are some!

10. Not writing.  This is a no-brainer. If you don’t write, you can’t improve. Worse, you can’t unleash your wonderful ideas upon a starving world waiting for your words to enrich it.

Solution: See No. 2, above.

Wordkillers are sneaky, treacherous enemies. But recognizing them for what they are and taking a few simple steps to overcome them will help make your dreams a reality.

Can you identify other wordkillers?  How do you overcome them?

Comments

Popular Posts